Què hem de saber sobre el sobrepès i l’obesitat?

Quan parlem de sobrepès i obesitat ens referim a un augment de pes degut a un excés de greix corporal en relació amb el pes estàndard, que està determinat fonamentalment pel sexe, la talla i l’edat.

L’obesitat i el sobrepès són actualment el cinquè factor de risc de mort en el món, ja que augmenten el risc de patir diabetis tipus 2, cardiopatia isquèmica (angina de pit, infart), alguns tipus de càncer, hipertensió arterial, ictus, entre altres malalties i trastorns.

 

L’obesitat ha estat classificada com l’Epidèmia del Segle XXI degut al seu gran increment en els darrers anys tan en adults com en nens. L’augment de pes no es correspon sempre a una obesitat. Les persones amb la massa muscular molt desenvolupada (com és el cas dels culturistes i altres esportistes) sense ser obesos poden tenir un pes que, amb les fórmules habituals, correspondrien a un sobrepès i, fins i tot, a una obesitat.

Com es detecta?

Existeixen diferents mètodes i fórmules per poder quantificar el grau de sobrepès i obesitat. Una de les mes utilitzades és la de l’IMC (índex de massa corporal basada en la relació pes/talla).

IMC = Pes(kg) / Talla (m2)

Es considera normal quan l’IMC està entre 19 i 25. La diferència entre aquestes dues xifres depèn de la constitució de cada persona. Las persones de complexió robusta s’acosten més cap a la xifra de 25 i les persones d’ossos prims tenen les xifres més baixes. Actualment hi han persones que fan musculació. La massa muscular també augmenta molt el’IMC fins al punt que el resultat de la fórmula pot correspondre a sobrepès o a obesitat quan el que tenen és un augment de la seva musculatura. En aquests casos s’haurien d’utilitzar altres mètodes per poder conèixer la quantitat de greix corporal.

Un altre paràmetre molt important a valorar és la distribució del greix. Hi ha persones que acumulen el greix sobretot a la zona abdominal, al voltant de la cintura. És el que es diu obesitat androide i comporta molt risc per la salut.

Quines conseqüències comporta aquesta alteració per la salut?

L’excés de pes és perillós, ja que té efectes secundaris que donen mala qualitat de vida i pot augmentar el risc de patir altres malalties com:

– Hipertensió arterial

-Diabetis tipus 2

– Augment dels nivells de lipids en sang

Quan una persona obesa, especialment si presenta una obesitat de tipus abdominal (greix acumulat a la part abdominal), té també dos o més d’aquestes alteracions (diabetis o augment de lipids o hipertensió) es parla de la Síndrome Plurimetabòlica que és veritablement perillosa, ja que la persona que la pateix té un risc elevat de tenir un infart o un ictus.

Més complicacions de l’obesitat

Algunes de les altres complicacions que por presentar la persona amb excés de pes són:

Complicacions respiratòries:

Com per exemple les aturades de la respiració mentre la persona dorm que poden durar entre 10- 20 segons aproximadament i que es poden repetir vàries vegades durant la nit ocasionant mala qualitat de son i somnolència durant el dia. Això pot ser motiu d’accidents de treballo de trànsit.

Complicacions de l’aparell locomotor:

És molt freqüent que les persones amb excés de pes presentin complicacions en les seves articulacions degut al pes que han de suportar contínuament. Sovint presenten artrosi de genolls o de maluc i també de columna. El dolor que comporta propicia el sedentarisme que a la vegada potencia encara més l’obesitat.

Augment de l’àcid úric i gota:

L’alimentació inadequada i l’excés de pes poden afavorir en persones predisposades l’augment de l’àcid úric que a la vegada pot desencadenar la gota (dipòsits d’àcid úric a algunes articulacions que produeixen una inflamació molt dolorosa).

Càncer:

Cada vegada es relaciona més l’obesitat amb alguns tipus de càncer. En la dona de vesícula i vies biliars, mama i endometri en la postmenopausa i en l’home el de recte, pròstata i còlon.

Font: www.comoperderpeso.es/

Deixa el teu comentari